top of page

Työpaikan henkinen väkivalta – miten selviytyä?

Writer: Terapia MentoreaTerapia Mentorea

Miltä tuntuu menettää ammatillinen itsetuntonsa?
Miltä tuntuu, kun oma työpanos kyseenalaistetaan?
Entä kun kollegat tai esimies mitätöivät osaamisesi tai eristävät työyhteisöstä?

Työpaikan henkinen väkivalta on yksi työelämän suurimmista tabuista. Eri vertaisryhmien keskustelut ja henkilökohtaiset tarinat kuitenkin osoittavat, kuinka laajalle levinnyt ja vakava ilmiö se on. Liian monet kertovat joutuneensa tilanteisiin, joissa huono kohtelu on alkanut vähitellen, mutta paisunut niin, että lopulta he ovat menettäneet työnsä, terveytensä ja tulevaisuudenuskonsa.


Henkinen väkivalta on moniulotteista ja se voi ilmetä eristämisenä, jatkuvana arvosteluna, epäasiallisena vitsailuna, mustamaalaamisena, perättöminä syytöksinä tai jopa systemaattisena uran sabotoimisena. Uhrille kokemus on raskas, ja monilla terveys horjuu pitkittyneen stressin, ahdistuksen ja unettomuuden vuoksi. Miten kiusaamisesta voi selviytyä? Mitä jos ainoa vaihtoehto on lopulta työpaikan vaihto? Tai jos terveys on jo vahingoittunut pysyvästi?



Työntekijä istuu ahdistuneena työpöydän ääressä, kollegat kuiskivat hänen takanaan
Henkisen väkivallan uhri on yksin.

Toimi suunnitelmallisesti

Jos huomaat joutuvasi työpaikkaväkivallan kohteeksi, tärkeintä on toimia nopeasti ja suunnitelmallisesti. Dokumentoi asiat siten, että kirjaat ylös päivämäärät, tapahtumat ja mahdolliset todistajat. Pidä tallessa sähköpostit, viestit ja muut todisteet, mikäli asia etene seuraavaan vaiheeseen. Pidä ammatillinen asenne, äläkä reagoi provokaatioon tunteella, vaan pyri toimimaan asiallisesti ja rauhallisesti. Keskustele asiasta luotettavan kollegan, esimiehen tai työsuojeluvaltuutetun kanssa. Jos työpaikalla on luottamusmies, ota häneen yhteyttä. Jos mahdollista, vie asia esimiehelle, HR-osastolle (mikäli ne ovat luotettavia) tai työsuojeluviranomaisille. Syrjintä - Tyosuojelu.fi - Työsuojeluhallinto


Kun oikeus ei toteudu

Moni epäasiallisen kohtelun ja toksisen työilmapiirin uhri hakee apua ammattiliitolta, työsuojelusta, työsuojeluvaltuutetulta (jos sellainen on), yhdenvertaisuusvaltuutetulta tai oikeusjärjestelmästä. Valitettavasti useat kertomukset osoittavat, että viranomaisprosesseihin liittyy hitautta, voimattomuutta ja jopa rakenteellista välinpitämättömyyttä. Väkivallantekijät voivat jatkaa toimintaansa ilman seurauksia, ja uhrin on usein helpompaa vain poistua työpaikalta – mutta ei ehjänä.


Valitettavasti monissa tapauksissa työnantaja ei puutu tilanteeseen, tai jopa tukee epäasiallista kohtelua. Mikäli tilanne ei ratkea sisäisesti, harkitse ulkopuolisen avun hankkimista. Työterveyshuolto ja ammattiliitot voivat auttaa kartoittamaan vaihtoehtoja. Selvitä mahdollisuutesi hakea korvauksia: jos kiusaaminen on aiheuttanut terveyshaitan, selvitä, voitko hakea työkyvyttömyyseläkettä, vahingonkorvauksia tai työpaikkasyrjinnän perusteella oikeudellista hyvitystä. Varaudu kuitenkin mahdolliseen työpaikan vaihtoon. Jos ratkaisua tilanteeseen ei löydy, saatat olla pakotettu irtisanoutumaan.


Jos tilanne ajautuu siihen pisteeseen, että työpaikan vaihtaminen on ainoa vaihtoehto, kannattaa suunnitella siirtymä mahdollisimman hallitusti. Ennakointi olisi keskeistä.

Etsi uusi työpaikka ennen irtisanoutumista. Tämä vähentää taloudellista stressiä ja antaa turvaa siirtymävaiheessa. Vahvista ammatillista verkostoasi. Liity alan tapahtumiin, osallistu koulutuksiin ja ole aktiivinen LinkedInissä. Ole tarkka suosittelijoiden suhteen. Jos nykyinen työnantajasi ei suostu antamaan positiivista suosittelua, pyydä sellainen entiseltä esimieheltäsi, kollegalta tai yheistyökumppanilta. Mieti myös mahdollisuutta ryhtyä yrittäjäksi tai kouluttautua uudelle alalle.


Entä, jos terveytesi on pysyvästi vahingoittunut?

Vakavimmissa tapauksissa kiusaaminen voi aiheuttaa pysyvää terveyshaittaa, kuten masennusta, ahdistusta, posttraumaattista stressihäiriötä tai jopa fyysisiä sairauksia.

Työeläkevakuutusyhtiöt tarjoavat työn uudelleenjärjestelyä tai koulutusta uudelle alalle. Selvitä sosiaaliturvaetuudet, kuten oletko oikeutettu sairauspäivärahaan, kuntoutustukeen tai työkyvyttömyyseläkkeeseen.

Rakennuta itsellesi uusi arki. Vaikka työura muuttuu, elämä ei pääty. Harrastukset, vertaistuki ja uusiin mahdollisuuksiin keskittyminen voivat auttaa löytämään merkityksellisyyttä elämään uudelleen. Joskus iso muutos, joka tuntuu todella vaikealta, avaakin ovet johonkin aivan uuteen.



Työntekijä istuu hiljaa pöytänsä ääressä, kun kollegat arvostelevat häntä.
Uhrin asema on tuskallinen.

Voiko työpaikan henkisen väkivallan kokemuksista toipua?


Kyllä, ja onneksi on olemassa toipumistarinoita. Jotkut ovat löytäneet uuden uran, joko toisen työpaikan kautta tai siirtymällä yrittäjiksi. Moni toteaa kiitollisena , että pois lähteminen oli lopulta oikea ratkaisu – mutta se ei tietenkäään poista kokemuksen aiheuttamia haavoja. Suurin harmitus kokemuksista toipumisessa on yleensä se, ettei kiusaaja koskaan myönnä tekojaan eikä pyydä anteeksi.


Väkivaltakokemusten jälkeen olisi välttämätöntä käsitellä tapahtumat ja ryhtyä rakentamaan uudelleen minäkuvaansa. Terapiasta voi olla suuri apu tässä, sillä henkinen kuorma on raskas kantaa. Ammattilaisen tuki voi nopeuttaa toipumista.

Anna itsellesi aikaa toipua. Kokemusten vaikutukset voivat tuntua pitkään, mutta ne eivät määrittele sinua ihmisenä. Mitkä asiat ovat sinulle tärkeimpiä ilman työpaikkasi tai työn roolia?


Työpaikan henkinen väkivalta on julma ilmiö, joka voi tuhota ihmisen uran, terveyden ja itsetunnon. Kiusaaminen ei koskaan ole uhrin syy – mutta siitä selviytyminen vaatii aktiivisia toimia. Jokaisella on oikeus turvalliseen työympäristöön ja hyvään elämään. Jos olet joutunut tällaisen kohtelun uhriksi, toivon että löydät tien eteenpäin ja pystyt rakentamaan itsellesi uuden, paremman tulevaisuuden. Voin olla tässä apunasi.


Työpaikan henkisen väkivallan näkyväksi tekeminen on askel kohti muutosta.

Vastaa anonyymiin kyselyyn, sen tuottama tieto voi olla suurena apuna muille samassa tilanteessa oleville.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page