Stressi ja uupumus 

Stressi

Stressi on asia, jolta kukaan ei voi välttyä. Lyhytkestoinen stressi on luonnollinen reaktio, joka valpastuttaa, auttaa fokusoitumaan, ja parantaa suorituskykyämme. Pitkäkestoisessa stressissä sen sijaan piilee vakava vaara.

Pitkäkestoisessa stressitilassa elimistö on jatkuvasti kyllästetty stressihormoni kortisolilla. Kortisoli vaurioittaa solujen mekanismeja ja siten altistaa vakaville sairauksille. Sen vuoksi stressiin tulisi aina suhtautua vakavasti ja pyrkiä välttämään ja poistamaan se.

Lyhytterapiassa asiakkaan tilannetta lähdetään tarkastelemaan kokonaisvaltaisesti.  Pohditaan stressitekijöitä ja ratkaisuja stressin aiheuttajien ja -tasojen lieventämiseen.


Uupumus

Pitkäkestoinen stressi ja ylikuormitus saattavat johtaa uupumustilaan. Uupumustila on yleensä kokonaisvaltainen kaikkia arjen toimintoja rajoittava jaksamattomuuden tila. 

Uupunut henkilö on väsynyt, kyynistynyt ja hänen itsetuntonsa on heikentynyt. Väsymys ei poistu nukkumalla, palautumista ei tapahdu ja tehtävien suorittaminen vaatii valtavaa ponnistelua.  Uupumustilasta pois pääsy on usein pitkä prosessi, jossa asiakas tarvitsee apua.

Lyhytterapiassa rakennetaan asiakkaan toipumista tukeva prosessi, joka vahvistaa uupumustilasta pois pääsemistä. Asiakkaan luottamusta ja toiveikkuutta tulevaisuuteen vahvistetaan.